Tag
TALE ART GALLERY
Instagram
Follow us

Search

TaLe Art Gallery
  -  Exhibitions   -  Expo 26/04/2024 – 26/05/2024

Expo ‘ elles ’

26/04/2024 – 26/05/2024
Friday – Saturday 14:00–18:00
Sunday 11:00–17:00

Artists

Babi Avelino

Sophie Langohr

Charlotte Beaudry

Delphine Deguislage

Sylvie Macias Diaz

Carole Louis

Curator
Philippe Braem

Vernissage
Friday 26/04/2024 18:30-22:00
19:30 reception and introduction artists by Philippe Braem, curator

Aperoconcert
Sunday 05/05/2024 10:30-11:30
LIZ AKU, pianist and singer

Finissage
Sunday 26/05/2024 14:00-17:00
In the presence of the artists

Introductie expo door Philippe Braem, curator

Voor deze negende expo verkennen Tale Art Gallery en Tanja Leys, samen met Philippe Braem als curator, de rijke diversiteit van verschillende kunstdisciplines. Ze nemen u als toeschouwer mee naar een inspirerende wereld van 6 Waalse, vrouwelijke kunstenaars.

Wat er zich, op gebied van hedendaagse kunst, aan de andere kant van de taalgrens afspeelt, is in Vlaanderen veel te weinig gekend. En zeker als het om vrouwelijke kunstenaars gaat. De 6 kunstenaars die we voor deze tentoonstelling bij elkaar brachten, hebben allemaal een zeer uitgesproken mening en visie op de maatschappij. Hoewel er niet naar een rode draad gezocht is; keuzes zijn zeer subjectief en initieel gebaseerd op een beperkte kennis van het oeuvre van de kunstenaar, valt het op dat er bij deze 6 kunstenaars begrippen opduiken die hun werk mee bepalen. Zoals Richard Serra het in Verb list had over mogelijke werkwoorden om beeldhouwen te definiëren, zou je het hier kunnen hebben over begrippen als reduceren, uitvergroten, weglaten, toevoegen, transformeren, bewerken, verhullen en blootleggen…

Uiteraard is deze opsomming onvolledig en niet enkel op deze kunstenaars toepasbaar. Maar wie scherp toekijkt merkt hoe deze elementen zeer present zijn in het hier getoonde werk. Ze geven de tentoonstelling de nodige visuele schwung en samenhang.

SYLVIE MACIAS DIAZ

Sylvie Macias Diaz, woont en werkt in Verviers. Macias Diaz kent ook in Vlaanderen enige bekendheid omwille van haar cageots, sobere sculpturale en architecturale constructies met fruitkistjes. Diezelfde zuiverheid en strakheid vind je ook terug in haar tekeningen waarin ze interieurs -beeldmateriaal dat ze vindt in vrouwenbladen en interieurmagazines – vermengd met vrouwelijke figuren, die soms enkel worden voorgesteld door twee benen. Die benen lummelen, flirten en verleiden. Zonder de rest van het lichaam is het hen onmogelijk om de huishoudelijke en verzorgende functies, waarmee vrouwen worden geassocieerd , in te vullen. Rest hen de rol van sexy voorwerp in keuken, living en huiskamer te spelen, wat ook de achterliggende bedoeling van de reclamebeelden is waar ze in voorkomt.  In haar werk geeft Sylvie Macias Diaz een ludieke commentaar op de vrouw als object. Haar werk wordt getoond in binnen- en buitenland en bevindt zich in diverse privé en publieke collecties waaronder MHKA, Museum M (Cera Foundation), Bonnefantenmuseum.

SOPHIE LANGOHR

Sophie Langohr geboren in Chenée, woont en werkt in Luik en maakt werk dat verwijst naar de kunstgeschiedenis of erfgoed. In de fotoserie New Faces confronteerde ze de polychrome maagden, gevonden in het Luikse Museum Curtius met de ‘muzen van de mode’. Door die te bewerken creëerde ze tweeluiken waarin de gezichten van de mannequins en actrices wonderwel op elkaar gaan gelijken. In een reeks sculpturen toont ze alleen de holle binnenkant van religieuze beelden. Ze keert de verleidelijke kracht van de rijke, sensuele, christelijke iconografie om en laat enkel hun ruwe staat zien. In de recente reeks ‘Paysages de sable’ schudt Sophie Langohr zeventiende-eeuwse landschappen, beeldmateriaal dat ze ontleende aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, door elkaar. Door haar werk met de ‘digitale scalpel’ worden de idyllische landschappen verstoord en zijn ze een uitdrukking van het door klimaatschokken getroffen landschap zoals we het vandaag kennen. Haar werk bevindt zich in tal van Belgische en buitenlandse collecties.

BABI AVELINO

Babi Avelino is geboren in Sao Paulo, woont en werkt in Luik. In haar werk toont ze haar fascinatie voor autochtone culturen, spiritualiteit en populaire tradities. Het doorbladeren van oude fotoalbums riep bij Babi Avelino herinneringen op aan de beschilderde portretten, foto pintura die bij haar oma thuis gingen. Met behulp van Face App transformeerde ze haar eigen gezicht in de portretten van haar geliefden ver weg of overleden. Maar het persoonlijke verhaal werd snel een hommage aan Avelino’s helden:  kunstenaars, architecten, feministes, milieuactivisten en voorvechters van de vrijheid van meningsuitingen en rechten van elke Braziliaan. Aan het begin van de lange Ommegang van Kerselare, op de heuvels van Oudenaarde is van haar een kapel, te zien in het kader van [ADDENDA],  een permanente integratie in een religieus parcours. Die kapel inspireerde haar om er miniatuur 3d versies van te maken, die haar relatie tot het Amazonegebied duidelijk maken.

DELPHINE DEGUISLAGE

Delphine Deguislage is geboren in Namen en woont en werkt in Brussel. Aanvankelijk creëerde ze installaties waarin de interactie met de toeschouwer belangrijk was. Onder invloed van haar master genderstudies onderzoekt ze vandaag hoe lichamen, macht, voorrechten en gevoelens met elkaar samenhangen en hoe dit verband invloed heeft op herinneringen en persoonlijke ervaringen. Ze houdt van een zekere dubbelzinnigheid in al haar werk. Op de zachte badhanddoeken worden confronterende teksten genaaid. Het onbedrukte ‘tablet’  biedt geen toegang tot het World Wide Web maar blijft een’ stom’ voorwerp. Delphine exposeert sinds 2003 in België en in het buitenland. Haar werk bevindt zich in diverse openbare en privécollecties in binnen- en buitenland.

CAROLE LOUIS

Carole Louis is geboren in Keulen, opgegroeid In een klein dorp in de Ardennen en woont en werkt in Brussel. Het tragikomische universum  van Carole Louis is bevolkt met absurde en groteske beelden. Ze creëert in diverse materialen en technieken een bitterzoet verhaal over de mens die worstelt met zijn ambities en aspiraties in zijn zoektocht naar geluk. Geldzucht, het streven naar status en luxe worden op een speelse manier onderuitgehaald. Met voorwerpen en beelden uit de wegwerpcultuur worden objecten, beelden, sculpturen, installaties en performances gerealiseerd die de homo consumericus portretteren. ‘Als clown en strijder probeer ik alles wat natuurlijk stroomt te verstoren’. Carole Louis stelt regelmatig in binnen- en buitenland ten toon.

CHARLOTTE BEAUDRY

Charlotte Beaudry is geboren in Hoei en woont en werkt in Brussel. Haar schilderijen en tekeningen van meisjes, adolescenten en vrouwen en hun accessoires zijn genoegzaam bekend. Ze maakten deel uit van heel veel groeps- en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland. Maar het zou jammer zijn haar op die beeldenreeks vast te pinnen. Haar oeuvre is immers veel breder en het leek ons dan ook een goed idee om dat ruimere palet te tonen. Hoewel ze bekend is om vaak zeer grote werken toont ze hetzelfde meesterschap in kleinere schilderijen. Zo zijn er enkele werken uit  de serie A rose, is a rose, is a rose, waar enkel de stam met de doornen zichtbaar is en ook uit Skirts, uitvergrote details van een rok. Daarnaast ook enkele afzonderlijke werken waarin ze met enkele summiere trekken een intrigerend beeld creëert. Charlotte Beaudry’s werk is aanwezig in diverse publieke en privécollecties in binnen- en buitenland. Wie Brussel binnen- of buiten rijdt via de Annie-Cordy-tunnel kan niet naast haar interventie – een 30tal portretten van jonge vrouwen – kijken.